menu bar

Καλώς ήρθατε στο kleidiartas.blogspot.gr Με τo blog μας αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια σύγχρονη και άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα καθώς και με τους πολλούς και αγαπητούς φίλους του χωριού μας. Ακόμη θέλουμε να ενημερώνουμε για τα νέα και τις εκδηλώσεις και να παρουσιάσουμε τις φυσικές ομορφιές του χωριού μας, που όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ένα κόσμημα. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτα και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σελίδες ακόμη καλύτερες. Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους του χωριού και ιδιαίτερα τους νέους να υποστηρίξουν με τις ιδέες τους και τη συνεισφορά τους σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό, ώστε η Ιστοσελίδα στο μέτρο του δυνατού να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.Επίσης μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χωριού να προβληθούν μέσα από το blog εντελώς δωρεάν

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή Κ. Δημητρίου για την αιολική ενέργεια

1 aioliki energeiaΧάρηκα πάρα πολύ για την πρόσκληση που μου στείλατε, όμως εκπαιδευτικές υποχρεώσεις με φέρνουν στην Αθήνα και δεν γίνεται να παραβρίσκομαι στις εργασίες για την Αιολική Ενέργεια που διοργανώνει ο Δήμος σας.
Όμως με την ειδικότητά μου του μηχανικού Περιβάλλοντος επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:
Ο σημερινός πολιτισμός και οι σύγχρονες κοινωνίες, βασίζονται στην ενέργεια, την οποία η ανθρωπότητα προσπαθεί να αντλήσει από όλες τις διαθέσιμες πηγές.
Όλες οι δράσεις όμως του ανθρώπου επιδρούν στο περιβάλλον του. Η επιβάρυνση λοιπόν του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αφορά και έχει επιπτώσεις σε όλους μας.

Η ενέργεια που απαιτείται, παράγεται από ορυκτά καύσιμα και κυρίως από πετρέλαιο και άνθρακα, με αποτέλεσμα τα αποθέματα αυτών των ενεργειακών πόρων να μειώνονται και η αναπλήρωσή τους να γίνεται με βραδύτερο ρυθμό οδηγώντας την ανθρωπότητα σε ενεργειακές κρίσεις και την εξάρτηση των κρατών - καταναλωτών από τα κράτη - παραγωγούς.
Η εκτεταμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων και η συνεχής αναζήτηση νέων κοιτασμάτων οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιβαλλοντικά εγκλήματα. Τα αποτελέσματα από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά στις μέρες μας.
Θα αναφερθώ:
• στην κλιματική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών λόγω της αύξησης του φαινομένου του θερμοκηπίου από φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες,
• στην υπερθέρμανση του πλανήτη (Global Warming) που εξαρτάται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα,
• την μετανάστευση πληθυσμών
• στην μόλυνση της στεριάς και της θάλασσας καθώς
• και της χλωρίδας και πανίδας,
• μείωση στα αποθέματα νερού
• πόλεμοι για νερό/πετρέλαιο
• εξάπλωση ασθενειών και
• τη διατάραξη εν γένει του οικοσυστήματος.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να στραφούμε σε άλλες πηγές ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές, που θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες για ενέργεια σε όλο τον κόσμο. Δεν το επιβάλλει μόνο η μείωση των αποθεμάτων στα συμβατικά καύσιμα αλλά περισσότερο η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Όλοι εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας με σταδιακή απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα, είτε είναι το κάρβουνο, είτε είναι το πετρέλαιο. Οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου προσπαθούν να προωθήσουν ενεργειακές τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.
Η χρήση της τεχνολογίας των ΑΠΕ δημιουργεί ένα νέο κλάδο της οικονομίας, την πράσινη οικονομία ή green economy.
Στην αναζήτηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας εξέχουσα θέση κατέχει η αιολική ενέργεια ειδικά στην χώρα μας, μιας και το ανάγλυφο και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Πλεονεκτήματα της χρήσης αιολικής ενέργειας:
• Ο άνεμος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.
• Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., σε αντίθεση με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Αποτελεί μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
• Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας
Τα περιβαλλοντικά κριτήρια πρέπει να περιορισθούν στα ουσιαστικά που είναι κυρίως
• η στάθμη θορύβου και η ενδεχόμενη οπτική όχληση όταν τα αιολικά πάρκα είναι πολύ κοντά σε οικισμούς.
• Οι αιολικές εγκαταστάσεις πρέπει να διατηρήσουν τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους προσφέροντας τα αναμενόμενα οφέλη στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ θα διαθέτουν έντονη την κοινωνική και οικονομική παράμετρο.
• Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος, με έμφαση στις εφαρμογές αιολικών πάρκων. Η χώρα χρειάζεται τέτοια μεγάλα αιολικά έργα που μπορούν να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς αυξάνοντας τη συμβολή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της.
• Εκείνο λοιπόν που πρέπει να προσεχθεί είναι η σωστή χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων , η σωστή διάταξη των Α/Γ καθώς και η κατασκευή κοινών δικτύων μεταφοράς ρεύματος. Τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ειμαι σίγουρος ότι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι σας, θα αναφερθούν στα παραπάνω.
Γενικότερα θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα οφέλη από τη χρήση αιολικής ενέργειας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο υποσκελίζουν τα όποια μειονεκτήματα τα οποία με την εξέλιξη της τεχνολογίας όλο και περιορίζονται. Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα ανταγωνιστική σε σχέση με τα άλλα καύσιμα σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι νομίζω σαφές.
Τα Αιολικά πάρκα προσφέρουν μεγάλα οφέλη και στην Εθνική και τη Περιφερειακή και τη τοπική ανάπτυξη και εφόσον χωροθετούνται σωστά όπως εκθέσαμε παραπάνω όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον αλλά το προστατεύουν.
Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τις ΑΠΕ και όλοι να τις στηρίξουμε και να τις αξιοποιήσουμε κατά το καλύτερο τρόπο.
Χωρίς τεχνολογία, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να στραφούμε κατά της νέας αυτής τεχνολογίας αλλά να την αξιοποιήσουμε ορθολογικά.
"Τεχνολογία και συνείδηση. Να οι δύο πόλοι που θα κρίνουν τον πολιτισμό μας" είπε ο Le Corbusier.
Τα Αιολικά Πάρκα είναι και έργα τεχνολογίας και έργα συνείδησης, της οικολογικής.
Ταυτόχρονα είναι και έργα εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Πρέπει να τα στηρίξουμε όλοι.

Πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου