menu bar

Καλώς ήρθατε στο kleidiartas.blogspot.gr Με τo blog μας αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια σύγχρονη και άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα καθώς και με τους πολλούς και αγαπητούς φίλους του χωριού μας. Ακόμη θέλουμε να ενημερώνουμε για τα νέα και τις εκδηλώσεις και να παρουσιάσουμε τις φυσικές ομορφιές του χωριού μας, που όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ένα κόσμημα. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτα και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σελίδες ακόμη καλύτερες. Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους του χωριού και ιδιαίτερα τους νέους να υποστηρίξουν με τις ιδέες τους και τη συνεισφορά τους σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό, ώστε η Ιστοσελίδα στο μέτρο του δυνατού να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.Επίσης μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χωριού να προβληθούν μέσα από το blog εντελώς δωρεάν

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Διαπεριφερειακή σύσκεψη στην Κοιλάδα του Αχελώου για την ανακατασκευή της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου(Φωτο-Βίντεο)

Διαπεριφερειακή σύσκεψη στην Κοιλάδα του Αχελώου για την ανακατασκευή της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 σε αίθουσα του κέντρου «Ο Αχελώος» δίπλα από τη νέα Γέφυρα Κοράκου.
 Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να γίνουν μελέτες εφαρμογής οι οποίες θα δείξουν το πραγματικό κόστος της αναστήλωσης και στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης.
 Στη διάρκειά της έγινε εκτενής αναφορά στα σημερινά δεδομένα και συζητήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη του θέματος σε Κεντρικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της Κυβέρνησης και των Κομμάτων καθώς και των Ευρωπαϊκών Θεσμών: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Ήδη έχει ενημερωθεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα και πολλοί ξένοι Ευρωβουλευτές.
 Τονίστηκε ότι το αίτημα της ανακατασκευής παραμένει πάντα επίκαιρο ιδιαίτερα φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση πεντακοσίων χρόνων από την κατασκευή της.
 Θα γίνει προσπάθεια επισημάνθηκε να εξευρεθούν πόροι και μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενταχθεί όχι μόνο η ανακατασκευή της Γέφυρας αλλά και η ανάπλαση της γύρω περιοχής, μαζί και του Φυλακίου “Κούλιας“, με τη δημιουργία ενός πρότυπου Μουσείου Πέτρινων Γεφυριών - μιας και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά σημαντικά και ιστορικά πέτρινα γεφύρια, όπως της Κουτσοκαμάρας, του Αυλακίου, του Πετρωτού, της Καρυάς, των Βρουβιανών, του Μανώλη - που ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα και συνεδριακού κέντρου ώστε να υπάρξουν βήματα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων της.
 Οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και οι οποίοι έχουν κάνει την προμελέτη εξήγησαν τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η αναστήλωση. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της σχετικής προμελέτης, που συντάχθηκε το 2010 από τον Κώστα Κωτή και την Αναστασία Κουτή, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, επεσήμαναν:
- ότι η ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου με χρήση παραδοσιακών μεθόδων και υλικών είναι απολύτως εφικτή
- ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση μιας ομάδας μελετητών με κατάλληλη εξειδίκευση
- ότι καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορεί να παίξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την πολύτιμη γνωσιακή του βάση και το έμπειρο επιστημονικό του δυναμικό.
 Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση προστασία του Φυλακίου (Κούλια) που σώζεται στη βορειοανατολική όχθη του Αχελώου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της γέφυρας και σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές. Η προτεινόμενη επέμβαση αφορά στην κατασκευή προστατευτικής στέγης με ελαφρά υλικά, η οποία δεν έχει απαγορευτικό κόστος και η οποία θα δώσει ακόμα πολλά χρόνια ζωής στο μνημείο, έως ότου γίνει η ολική του αποκατάσταση.
 Βασικός στόχος επίσης είναι και η συνεχής ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο το αίτημα της ανακατασκευής της Γέφυρας και η ανάδειξη της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μόνο με τη συνεχή και επίμονη προσπάθεια είναι δυνατό να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 Τελειώνοντας αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί και με την παρουσία των εκπροσώπων των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγράφων στους οποίους βρίσκεται μέρος της Κοιλάδας του Αχελώου. Συμφώνησαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωκοινοβουλίου για να ενημερωθούν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης και να διερευνηθούν από εκεί οι δυνατότητες συμμετοχής σε περιφερειακά προγράμματα καθώς και τρόποι προσέλκυσης επενδυτών αλλά και τουριστικές μορφές ανάπτυξης εναλλακτικού αλλά και θρησκευτικού τουρισμού μιας και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται αρκετά θρησκευτικά μνημεία. Δεσμεύτηκαν σύντομα να παρουσιάσουν μια στρατηγική για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Ραδοβιζίων της Αργιθέας, του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων.
 Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας Περικλής Μίγδος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Ορέστης Ψαχούλας ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Λάμπρος Τσιβόλας, το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου Μενέλαος Παπαδημητρίου και Κώστας Γραμμένος, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Νίκος Ζήσης, οι Αντιδήμαρχοι Αργιθέας Θανάσης Καραγεώργος και Βασίλης Στεργίου, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Άρτας Αριστοτέλης Μπακόλας, ο Πολιτικός Μηχανικός Κώστας Κωτής που έκανε και την προμελέτη της αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου, ο αρχιτέκτονας Νίκος Παπαρούνας, ο Πρόεδρος Πετρωτού Δημήτριος Πούπης, ο Δημήτριος Γάλλος, ο Βασίλης Παπαϊωάννου καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής.
 Λίγα λόγια για τη Γέφυρα Κοράκου:
 Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή της και 66 χρόνια από την ανατίναξή της. Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της. Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».
 Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. Δυστυχώς από τις πρόσφατες πλημμύρες τα δύο κομμάτια που απόμειναν λιγόστεψαν ακόμα.
 Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας –πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, οι ευρωβουλευτές Τζο Λάϊνεν, Ντόρις Πακ και πολλοί άλλοι. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Γέφυρα Κοράκου,1949


Γέφυρα Κοράκου (δεκαετία 1990)

Γέφυρα Κοράκου (δεκαετία 1990)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου