menu bar

Καλώς ήρθατε στο kleidiartas.blogspot.gr Με τo blog μας αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια σύγχρονη και άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα καθώς και με τους πολλούς και αγαπητούς φίλους του χωριού μας. Ακόμη θέλουμε να ενημερώνουμε για τα νέα και τις εκδηλώσεις και να παρουσιάσουμε τις φυσικές ομορφιές του χωριού μας, που όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ένα κόσμημα. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι ευπρόσδεκτα και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σελίδες ακόμη καλύτερες. Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους του χωριού και ιδιαίτερα τους νέους να υποστηρίξουν με τις ιδέες τους και τη συνεισφορά τους σε κείμενα και φωτογραφικό υλικό, ώστε η Ιστοσελίδα στο μέτρο του δυνατού να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς.Επίσης μπορούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χωριού να προβληθούν μέσα από το blog εντελώς δωρεάν

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Άρωμα Γυναίκας..!

Αποτέλεσμα εικόνας για ημερα γυναικας Σαν σήμερα...
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα της γυναίκας και σήμερα,
 θα ήθελα καταρχήν να ευχηθώ σε όλες όσες επιλέγουν
 να γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα, χρόνια πολλά και
 δημιουργικά! Το ότι επιλέγω να σχολιάσω την εν λόγω ημέρα,
 δε προκύπτει από φεμινιστικά αισθήματα,
 ούτε από το γεγονός ότι θεωρώ πως μόνο οι
 γυναίκες είναι ικανές να επιτύχουν τους στόχους τους.
 Προκύπτει από την ευαισθησία που με διακρίνει απέναντι σε οποιοδήποτε θέμα ανισότητας εκδηλώνεται σε κάθε μορφή και κάθε χώρο.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σαν σήμερα κάποιες γυναίκες, που εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες εργασίας και τις αντιμετώπιζαν σαν αντικείμενα παραγωγής και αναπαραγωγής, εκδήλωσαν φανερά τη δυσαρέσκειά τους και ουσιαστικά "άνοιξαν" το δρόμο για τη θέσπιση δικαιωμάτων, που προστατεύουν τη γυναίκα καθώς και τη διεκδίκηση ψήφου.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σε κάποιους εντόνως φεμινιστική προσέγγιση αλλά θα αντιληφθεί γρήγορα ότι δεν πρόκειται περί αυτού, παρά μόνο για μια ιστορική ενημέρωση, την οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλουμε όλοι να ακούσουμε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Κι αυτό θα το δικαιολογήσω ευθύς αμέσως..
 Καταγόμενοι από την τραχιά και τιμημένη Ήπειρο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη νευραλγική θέση που κατείχε η γυναίκα τόσο σε ειρηνικές όσο και σε πολεμικές περιόδους. Πρόκειται για αυτή τη μάνα που έστελνε τα παιδιά της στον πόλεμο με σθένος καρδιάς , χωρίς να δείξει το δάκρυ της, για εκείνη που ανέτρεφε τις κόρες με ηθική αλλά και δύναμη, για αυτή που εργαζόταν μέσα αλλά και έξω από το σπίτι στους αγρούς .. αυτή που ως σύζυγος τιμούσε τον άνδρα της και ως ελεύθερη ψυχή ασκούσε το δικαίωμα της ψήφου - όταν αυτό καθιερώθηκε- και διαμόρφωνε κι αυτή πολιτική συνείδηση στη χώρα μας.
Για τους λόγους, που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε η γυναίκα σαν οντότητα έχει δώσει τους αγώνες της  (πολιτικούς και κοινωνικούς) και το γεγονός ότι τιμάται η μνήμη της σήμερα δεν σημαίνει ουσιαστικά και πολλά, αφού όπως και με κάθε Παγκόσμια Ημέρα, έτσι και με αυτή, την επαύριο όλοι μας .. τη λησμονούμε.
Αυτό που επιθυμώ να σημειώσω είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε κανένα είδος αγώνα και μάχης που δόθηκε και κερδήθηκε, επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η γυναίκα ως φύλο δεν μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει μόνο του, κάτι το οποίο ισχύει και για τον άνδρα αντίστοιχα. Όλοι μας άνδρες-γυναίκες είμαστε φτιαγμένοι να ομονοούμε και να συμβιώνουμε μαζί. Κανείς δεν ζει στη μοναξιά από επιλογή αλλά από τυχαία απομάκρυνση από τη ζωή ... Αυτό που επιδιώκουμε εμείς οι άνθρωποι είναι η πραγμάτωση της ευτυχίας.
Η ευτυχία αθροίζεται από στιγμές,
     όσο τις υφαίνουμε τόσο πιο κοντά είμαστε στο να τη ζήσουμε για λίγο...

Κλείνοντας, αξίζει να θυμηθούμε μια ρήση της Ιφιγένειας, που έλεγε ότι πάντα ονειρευόταν να γεράσει... Μια γυναίκα είδωλο της εποχής της, που θυσίασε τα πάντα για να γεράσει άπολις , άφιλος και άτεκνος ... Ε καμιά φορά αξίζει να υμνούμε τέτοιες γυναικείες φυσιογνωμίες της ελληνικής αρχαιότητας, εξάλλου αποτελούν και κομμάτι της ένδοξης μυθολογικής ιστορίας μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ημερα γυναικαςΚάθε γυναίκα λοιπόν μπορεί να θυσιάζεται για τους δικούς της λόγους, σημασία έχει όμως ότι θυσιάζεται... και η θυσία πάντα επικροτείται.

Αφιερωμένο σε μια γυναίκα που βάφτισα, στη γυναίκα που τη γέννησε και σε αυτή που θα αγαπάω για πάντα άνευ όρων σε λίγους μήνες στη ζωή μου...




Με σεβασμό και εκτίμηση σε όλες τις γυναίκες,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ!!!
Ψ.Χ Άννα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου